neděle 2. března 2008

Выборы президента Российской Федерации! (Volba prezidenta Ruské federace)

Dovoluji si tímto, možná trestuhodně, narušit sérii článků o svém pobytu v Rusku malým politickým příspěvkem. Přiznávám, že spojení "série článků" je poněkud nadhodnocené, ale jako jejich autor si mohu dovolit zveličovat, co se mi zlíbí. Brzy (tj. snad už zítra) se konečně dostanu k sepsání svých zážitků z návštěvy ponorky Děkabrist 2 a též z Carskogo sela/Puškina (sídla Kateřiny druhé nacházejícího se v blízkosti severní "stolice").

Jak jistě mnozí z vás zaznamenali, je to právě dnes, kdy se konají volby prezidenta Ruské federace, jejichž vítězem se nesporně stane bývalý spolupracovník, spolužák a dědic (zatím ještě) současného prezidenta Dmitrij Anatoljevič Medveděv. Neočekává se příliš vysoká volební účast (60 - 70%). Ano, na naše poměry je to poměrně slušné číslo. Ale uvidíme. Ruští občané jsou podporováni a postrkováni, aby odevzdali svůj hlas. To je ostatně hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl napsat i svůj úhel pohledu.

První dojmy z volební kampaně jsme vstřebali hned po příjezdu. Nelze přehlédnout billboardy pokrývající celé domy, všudypřítomné plakáty a samozřejmě televizní spoty. Společným jmenovatelem této "reklamní" akce byl fakt, že nikde nebylo vidět jiných kandidátů než Medveděva (většinou společně s Putinem). Mnozí z nás si mysleli, že Medveděv byl jediným kandidátem na prezidenta. Byli však čtyři.

Zde je příklad (foto: Sergej Karpuchin - Reuters):


Velmi mne též potěšilo, když jsem od mobilního operátora dostal tuto SMS: "2 марта приходите на выборы Президента! Ваш голос важен для страны!!!" (Jděte 2. března k prezidentským volbám! Váš hlas je pro zemi důležitý!!!) Nevyužil jsem této lákavé nabídky, jelikož bych musel dříve zažádat a získat ruské občanství. O tom prozatím neuvažuji. Ale uvidíme. Třeba při příštích volbách už zde jako novopečený občan budu mít volební právo i já.

Jistě se nebudete divit, že mě nepřekvapilo, když jsem se dnes probudil a na koleji hrála hudba. Po chodbě chodila žena se seznamem všech studentů, klepala na dveře a vyzývala je (studenty, nikoli dveře), aby šli a zúčastnili se voleb. Když studenti svou účast přislíbili, udělala "fajfku", ochotně a iniciativně vysvětlila, kde se nacházejí volební místnosti, a šla klepat dále. Asi chtějí docílit vyšší volební účasti. Těžko říci, jak by český volič na takovéto pobízení reagoval.

Skoro mi to připomnělo vyprávění jednoho zdejšího profesora o volbách do sovětů a jejich funkci: "Hrála hudba, lidé byli svátečně oblečeni, točilo se české pivo..." Věřím, že dnes tomu tak není. Ale nevím. Nemohu tudíž vyvrátit ani potvrdit články a tvrzení v nich (například na aktualne.cz) o hrozbě propuštění z práce či odvolání funkce za neúčast či "nesprávnou" volbu. Naprosto však mohu potvrdit tvrzení, že v médiích je dán mnohem větší prostor kandidátu Medveděvovi. Ale o tom už jsem mluvil...

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...

http://revue.idnes.cz/rusky-chlapec-komunikuje-jako-ptace-db7-/kuriozity.asp?c=A080303_142235_lidicky_lf

kaiserin řekl(a)...

Ja myslela, Levicku, ze budes priste v Rusku kandidovat na prezidenta ty!

Jan Levý řekl(a)...

Co bych kandidoval? Udelam puc a prohlasim se neomezenym a neomezitelnym diktatorem:) A vsichni me budou muset milovat:)

karosh: Pekne ptacatko...

Anonymní řekl(a)...

Honzo,
Tobe se zda ucast 60- 70 % na volbach mala? A co mas proti SMS s pozvankou jit volit?

A co roztleskávačky a marionetky? Jak dopadla Hillary a Obama?

Granodyorit řekl(a)...

Pane prezidente - diktátore třetiny světa!
Prosím o malou funkci ve Vašem rezortu - třeba minister financí nebo minister obchodu. Pomůžu Vám prodat ropu, plyn a vodku za ty nejlepší ceny!
Navíc, z USA uděláme největší konclager, kam pošleme všechny lidi co neumí azbuku a našim největším spojencem bude EsU (Evropská socialistická unie).
Děkuji za Vaši projevenou důveru ke mně - budu Vašim nejlepším přítelem v boji proti demokracii! :-)

Jan Levý řekl(a)...

anonymni: Ucast se mi mala nezda, zato Rusum ano. Pozvanka je paradni. Nelibi se mi, ze mi ji neposlali pisemne a ze u voleb chybelo jidlo a piti zdarma. To bych sel volit hned nekolikrat.

O Hillary a Obamovi nevim nic. Roztleskavacky jsem videl na hokejovem zapase, ale marionetky ne.

mbt: Ваш запрос получен и будет рассмотрен. Сообщим Вас (возможно) о его результате, даст ли Бог:-)

Kristýna Valoušková řekl(a)...

Nazdarek, Levaku!!! Zda se mi to, nebo se tam v ulicich vubec nevyskytujou lidi!????? Jinak doufam,ze Ti dosla ma sms k narozeninam, jestli ne,tak za vsechno muze Kara, kterej mi daval cislo:)))
Mej se blaze

Jan Levý řekl(a)...

kita: Jo, dostal. Byla moc pekna:) Dekuji. Jen jsem neodpovidal, protoze jsem skrt, doufam, ze omluvis mou troufalost.
Lide v ulicich nebyvaji, protoze je to nebezpecne:-))
Budu ze mit blaze jak jen to pujde:)

Anonymní řekl(a)...

Divím se úšklebkům západních rádobydemokratů. Kdyby oni měli takého skvělého člověka a politika jako je Medvěděvoputin, taky by se nezdržovali nějakými zbytčenými a pro lid nákladnými volbami. Když je zcela evidentní, že je to právě on - ten nejlepší, k čemu nějaké zdržování. Ať vládne. A lid ať se nerozptyluje a pracuje a drží hubu a krok. Jen bych rád věděl, podle jakého klíče našel Putina Jelcin. Ten musel mít čuch na dobrého poctivého člověka. To se prostě porozhlédneš mezi stbáky a tam je skvělejch lidí jak nasráno, není kam plivnout.
PL

Jan Levý řekl(a)...

PL: Nemám, co bych dodal. Asi je to tak. Škoda jen, že nejsem estébák i já. Nemám tak šanci stát se prezidentem:-)