středa 5. března 2008

D2 - Narodovolec

Člověk by ani neřekl, že už je to více než čtrnáct dní od doby, kdy jsme navštívili pobočku námořního muzea a byli fascinováni tamní atrakcí, totiž jednou z prvních ponorek vyrobených v Sovětském svazu. Průvodce nám dělal bývalý velitel podvodního plavidla. Byl to statný muž ve věku okolo sedmdesáti let s tetováním na pravé ruce a pochopitelně s rozsáhlými znalostmi o ponorkách.



Na úvod nám vysvětlil základní principy provozu a fungování ponorky, tj. potápění a naprosto nepodstatné vynořování, následoval popis částí ponorky a samozřejmě nechyběla trocha historie. Pak jsme byli zavedeni do útrob tohoto velkolepého plavidla, kde jsem udělal pár obrázků (viz fotogalerie).

Co však na fotkách vidět není, to je nedostatek životního prostoru. Byli jsme maximálně patnáctičlenná skupina a dosti jsme se tísnili a nejeden z nás praštil hlavou o schválně nastrčená měřidla, potrubí, motor a jiné drobnosti. Posádka přitom čítala přes 50 lidí. Pochopitelně, byli každý v jiné části lodi a ne jako my, ale postele byly maximálně padesát centimetrů široké asi sto osmdesát dva nebo tři centimentry dlouhé.


Zajímavý byl také splachovací systém místní toalety. Když loď byla pod vodou, vznikal v odpadu přetlak, nad kterým musel námořník zvítězit točením speciální klikou. Pokud se mu zvítězit nepodařilo, zpříjemnil plavbu jak sobě tak celému zbytku posádky, jelikož zmíněný přetlak zajistil navrácení obsahu odesílateli. A to je vše.

7 komentářů:

Granodyorit řekl(a)...

Jak by zaspíval Lenin (tedy pardón - Lennon): "We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine!" ;-)
vau - býti v ponorce a viděti tu nádheru miliónu ručiček, koleček, kukátek .... to musel být zážitek. Co máš v plánu příště? Vesmírnou raketu? ;-)
Já jenom tiše závidím .... jediné co mám s ponorkou společného je ponorková nemoc a ucpaný záchod.
Hola!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Honzo,

muselo to být zajímavé! Navštívil jsem obdobná americká plavidla a bylo to totéž. Myslím si, že si to Rusové s Američany vzájemně kopírují.

Jsem zvědav, co tomu řekne Bob, ten v těch ponorkách prožil většinu sého života.Škoda, že se ještě nenaučil česky, jinak bych mu ten Tvůj dopis okamžitě přeposlal.

VENDA

Unknown řekl(a)...

ponorka me nezajima...
skopiciny a drobne radosti bezneho dne ano!
=)

Unknown řekl(a)...

Teda, levíčku, ne, že by se mi ta ponorka nelíbila, ale mohl bys už sem dát něco novýho.:)

Johana řekl(a)...

leváku, piš vole, v praze je nuda jak v brně, potřebuju tvé ruské zážitky

Jan Levý řekl(a)...

Jojo, zítra mám mezitímní zkoušku. Tak snad potom. Teď mám trochu fofr... Omlouvám se, že Vás nechávám čekat:-)

Granodyorit řekl(a)...

co to je "mezitímní zkouška"?
to jako,že celý den jsi v hospodě, chlasceš vodku a MEZI TÍM jsi odskočíš na zkoušku?
a z čeho to vlastně děláš?
Z marxisticko-leninské filosofie?
nebo z metalurgie 70 % vodky?
nebo z технологии расфасовочной линии малогабаритного пивзавода? :-)
čekám na výsledek ....