neděle 6. dubna 2008

Duben - jaro, rvačky a olympiáda

Vážení a milí! Jaro je tady. Včera, ale to proto, že mám dlouhé vedení, jsem poprvé odložil zimní bundu. Slunce svítí už šestý den v řadě a tající sníh a tající led v moři odkrývá všelijaká překvapení - prázdné láhve od piva, vodky, krabice od džusů a jiných přírodních úkazů.
Finský záliv - Petrohrad

Jak již možná někteří víte, v sobotu odjíždím na západ. Pokud už se někteří z vás lekli, že budu v Praze, můžete být v klidu. Jedu vlakem na Ukrajinu do Lvova, abych se zúčastnil International Weeku. Pokud se ptáte, v čem spočívá International Week, nevím. Proto tam jedu. Mělo by jít o prezentace různých evropských zemí, výměnu zkušeností a také prohlídku města a výlet do Kijeva.

Lístky na vlak jsme si koupili (Marine (Fr.), Sanne (NL), Levente (HU) a já) již před deseti dny, což se ukázalo být moudrým, protože už v té době zbývalo jen posledních dvacet volných míst. Vlak jede přes Bělorusko, což pro nás znamená nutnost pořízení si běloruských tranzitních víz. A tak jsme minulý čtvrtek byli navštívit místní běloruské konzulární oddělení a zažádali o víza. Proč o tom ale píšu. To, že se informace zveřejněné na internetu liší od skutečnosti, se dalo očekávat. Zajímavou se však jeví konstrukce státních poplatků za vyřízení víz. Vzhledem k tomu, že Česká republika, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko a Maďarsko vstoupily v nedávné době do Schengenského prostoru, jsou žadatelé z těchto států nuceni platit 35 EUR za dvouvstupní tranzitní vízum. Příslušníci jiných států (např. Francie a dalších "starých" států Schengenu, jakož i jiných států) platí pouze 36 USD. Jde tedy o docela markantní cenový rozdíl. Nevím, jakou souvislost má vstup do Schengenu s platbou v Eurech pro nás, ale na to bychom se asi museli zeptat baťky Lukašenka. Avšak pan úředník, který se zabývá vízovými záležitostmi je velice ochotný a slušný. Až jsme z toho byli mile překvapeni. Od toho by se měli učit i někteří naši pracovníci ve státní správě.

Včera se z Moskvy vrátil jeden z našich rakouských kolegů - výměnných studentů. Letěl tam kvůli pracovnímu pohovoru/stáži. Poté, co se dostatečně nabažil letiště Šeremetěvo-2, vydal se do centra a ubytoval. Druhý den si pohovořil s potenciálním zaměstnavatelem, čímž vyřídil vše, co v Moskvě potřeboval. Nato se tedy sešel se svými spolužáky z domovské univerzity, kteří studují v Moskvě, a navečer se vydali do klubu. Nepochybně se tam báječně bavili. Jedinou vadou na kráse celého večera se ukázal jeho závěr, kdy pánové byli požádáni o opuštění klubu - údajně jen za to, že jeden z nich vylil trochu piva na stůl. Abych to nenatahoval. Když vycházeli, uvědomil si jeden, že uvnitř zapomněl bundu. A tak se otočil a cpal se zpátky. To se samozřejmě nelíbilo vyhazovačům, kteří se najednou rozmnožili. Rakušané jim vysvětlovali anglicky, proč se jeden z nich vrací. To však ochranku nezajímalo a začali rozdávat rány okolo. Ve výsledku náš spolužák skončil se zkrvaveným obličejem a prudkým krvácením z nosu. Zašpinil si tak svou bundu v hodnotě 500 EUR, jak uvedl, a zaplatil 10.000 rublů za léčebné výlohy.

Nechci nijak zlehčovat, co se stalo, ale nemáme informace od nikoho jiného než od našeho rakouského kolegy. Víme o něm, že se pod vlivem alkoholu poněkud mění jeho osobnost - jeho chování nabývá na agresivitě. Člověk aspoň trochu znalý místních poměrů ví, že jakákoli slovní insultace většinou vede k pěstnímu řešení neshod. Rusové jako domácí mají výhodu v tom, že jich je tu více a jejich kamarádi jim rádi pomohou v "rovném" souboji například pět ku jednomu. Není to však běžné. I když asi před čtrnácti dny jsme byli svědky hned dvou rvaček v klubu. Vše začalo z ničeho nic (rozbitá sklenice, chrstnuté pivo do obličeje) a také hned skončilo, protože během pěti vteřin se objevili sekuriťáci, kteří souboj okamžitě ukončili a zápasníky vyvedli z klubu - podotýkám bez následků, tj. jen je vyvedli a nepustili zpět. Težko říci, jak to bylo u našich výletníků v Moskvě.

Přesně za měsíc, tj. 7. května, nastoupí nově zvolený prezident Dima Medveděv do úřadu. Vladimir Putin dostane k osmému květnu křeslo předsedy vlády. A devátého si hned mohou zajet na společnou dovolenou a společně vše oslavit, protože mají volno. Tak uvidíme, co se změní. Nedávno jsem poslouchal projev dosavadního prezidenta na summitu NATO v Bukurešti. Překvapilo mě, jak jeho projev interpretovala česká média. To, co jsem slyšel já, mně až tak příliš přátelsky neznělo, zejména vzhledem k tónu a náruživosti, s nimiž přednes vyšvihl ("Přítomnost silného vojenského bloku na našich hranicích vnímáme jako přímou hrozbu..."). Je fakt, že na dotaz rumunského novináře, zda dle jeho názoru hrozí nová studená válka, odpověděl jako by zapomněl na to, s jakým zápalem a co právě řekl. Ale to je asi v politice normální.

Aby toho nebylo málo, 5. dubna byla v Petrohradě olympijská pochodeň. Zde ji nikdo nehasil, jak je to teď v západní Evropě populární. Show byla velkolepá a konala se přímo na Dvorcovoj ploščadi, tj. přímo před Ermitáží. Osobně jsem tam nebyl, ale koukal jsem na televizi (jak jinak:-). Na závěr vystoupila zasloužilá umělkyně (jak zde nadále s chutí titulují své zpěváky) a zazpívala Hymnu sportu. Text byl velmi zajímavý, jen se asi stokrát zopakoval, a tak ho můj mozek již vytěsnil.

Pokud někoho z vás zajímá jiný úhel pohledu na problém Tibetu podívejte se na článek v budoucnu mezinárodně uznávaného sinologa doc. Jana Karlacha, mého bývalého spolužáka, a rozhovor s historikem Zdeňkem Jehličkou, jediným očitým českým svědkem březnových nepokojů v Tibetu. Na tomto místě podotýkám, že s většinou v níže uvedených odkazech postojů v zásadě souhlasím. Zde tedy jsou:

Blog doc. Karlacha:
http://www.karosh.net/index.php?rubrika=karosh_blog&detail=39&zobrazena_strana=1

Vyjádření a dále rozhovor LN se Z. Jehličkou:
http://www.blisty.cz/art/39639.html
http://www.lidovky.cz/tibetany-mam-rad-ale-znechutili-me-drn-/ln_rozhovory.asp?c=A080329_134737_ln_rozhovory_hel

A to je ode mě zatím vše...

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

S těma klubama je u vás zábava, člověče :-)

Unknown řekl(a)...

ta bunda za 500 eur byla cela ze zlata, ne? :) popravde cekal jsem na chvili, kdy nekdo dostane pres drzku. to, ze se tak stalo az po dvou mesicich povazuji prinejmensim za podivne... :)))...

a koukam, ze ses peknej KOMOUS, kdyz jsi zverejnil odkazy na takove KOMOUSE! kdo dneska nehasi pochoden minimaxem (jak se to pokusili udelat pseudohumanisticti intelektualove v londyne - predstavuju si, jak s tim minimaxem kraceji ulicemi londyna s trickem "Free Tibet", coz rozhodne nemohlo byt napadne :))), tak je komous, zly clovek neprejici si svetovy mir a navic jeste neni in! a koukam, ze svou prilezitost uz jsi propasl... :)

Jan Levý řekl(a)...

Almad:
Jo, to je... Ale neni to tak strasne, jak to na prvni pohled vypada.

Karosh:
Taky nechapu, co bylo na te bunde zvlastniho. Ostatne prvni otazka, kterou jsem mu v zapeti na to polozil znela: "Proc si kupujes bundu za 500EUR?"
Zkousel ses nekdy prat s OMONama (Oddělení milice (policie) zvláštního určení), kterych je na takovych akcich plno? To jsou takovi kuci, kteri jsou do jednoho velky asi jako Vlach, vazi tak dvakrat tolik a jeste maji neprustrelnou vestu a dobre pripraveny obusky. Vtipne ale je, jak maji na svych uniformach vyznacenu svou prislusnost k teto jednotce. V azbuce to vypada takto: ОМОН. A ted si to precti pozpatku a cesky. To se prave stalo memu spolubydlicimu, kdyz byl v restauraci, kde byla velka zrcadla, kdyz prisla skvadra techhle chlapiku, a on mel co delat, aby nevyprskl... Detinske, ze?

Johana řekl(a)...

taže goriláci v Petrohradu sou stejně vymaštěný jako klucí z roxy nebo z akropole. to mě nepřekvapuje. Pro toto povolání se zkrátka člověk musí narodit

Granodyorit řekl(a)...

Až teď jsem si všiml, že na jedné z mnoha fotek se objevila prázdná láhev od piva značky Zlatý Bažant. Nevím jestli to je reziduum po invazi z Prahy nebo vývozní artikl ze slovenského pivovaru. Jestliže platí to druhé, tak mě překvapuje místní import. Můžeš mi zjistit cenu takové srandy v obchodě? Díky ;-)

Granodyorit řekl(a)...

btw....hezký výlet na Ukrajinu! vypadá to na dlouhou cestu :-)
užij si tamní kulturu! ;-)

Jan Levý řekl(a)...

johana:
Jo, to sedi. Ale jak jsem rekl, nejsem si uplne jisty, jestli to nebyla i chyba na strane navstevniku klubu... Ale ze gorilaci jsou blbi, o tom neni sporu.

mbt:
Zlaty bazant je pivo v Rusku velmi popularni. Da se koupit skoro vsude a mnoho lidi si mysli, ze je ceske... Proto je asi tak popularni:) Jeho cena se pohybuje tesne nad dvaceti rubly za plechovku 0,5l.
Dekuji za prani pekne cesty. Odjizdim zitra... Beloruska viza jsem dostal, tak snad vse probehne bez problemu.

Granodyorit řekl(a)...

vau! tak to mě těší :-)
osobně si však myslím, že pivo "Smädný mních" je lepší, ale zřejmě z fonetického hlediska by se moc neujalo ;-)
a tak skupina moudrých Slováků zvolila strategický tah - export piva, o které si v obchodě může říct každý (i méně lingvisticky zdatný) Rus! ... a Ruska!

Granodyorit řekl(a)...

tož hezký zážitek z příjemné cesty. Ať se Ti v zemi baťky Lukašenka a na zelené Ukrajině líbí .... přines pohled! a bacha na radiaci! ne že se necháš ozářit ;-)

Johana řekl(a)...

Teď jsem četla zprávu ČTK, že Mirdu Topolánka nechtěli goriláci pustit na dýzu na Kypru.-))) to je celosvětovej fenomén, ty vyhazovači

Jan Levý řekl(a)...

johana:
Chudák Mirek... Aspoň se může v klidu věnovat svému synkovi a pomáhat své nové ženě. A že ho nechtěli pustit? Ty bys ho pustila?:))

mbt:
Zlatý bažant je bezesporu jednodušší na výslovnost. S žíznivým mnichem má problémy kdekdo. A taky není dobrý:)

Z Ukrajiny jsem se už vrátil, pln zážitků a s chřipčičkou:) Brzy něco napíšu, jestli chcete:)

Johana řekl(a)...

já bych teda mirka rozhodně pustila, zaskotačili bysme spolu na slavné diskotékové fláky od abby nebo bee gees.